Tuesday, December 30, 2008

tag by sos

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
klu benda,of cozla my hp

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
kuey teow kungfu...sdap ooo

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
erm x plan lg....depend on my mood n my future wife die nk khwn kt mane...

4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?
hubungan ngn sape ni?!
menjadi 1 persoalan..
huhu

5. Adakah anda dilamun cinta?
erm....ntah
haha

6. Di manakah restoran terakhir kamu makan malam?
kat sblah stsn komuter rawang...ntah ape ntah name kdai 2

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
the gift by cecelia ahern

8. Apakah nama penuh kamu?
muhammad asyraf bin shahiful bahari

9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
depend
tp same je r,coz parent kn..

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
erm...sapela agknye ek?!

11.Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu?
banyak sangat yg rpt...so,x dpt nk menamakn mreka2 itu
8 mane cukup weyh

12. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
-klu kt rmh depend r,sape yg pgang machne,die r bsh...bkn ssh pun,juz tkn2 je
-klu kt clge bsh sndri,hntr rmh,
or
laundry(laundry free,tp bru 2 kli hntr,baik x aku???)
huhu

13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?
my future university!!!!!!!!
insyaAllah


14. Pelukan atau ciuman?
both blh x????
haha

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu
-revorian
-rugby player
-skrg kt uniten
-die pnah kate yg die ske mkn sos
-rumah kt melaka

16. 8 perkara yang amat saya gilai buat masa sekarang
-seseorang ...huhu
-hockey
-call org
-surf internet
-music
-makan
-masak
-wat homework...banyak gle!!!!!!!!!!n cuti nk hbs da...huh



17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
-sengal
-ntah
-erm,x prasn la plak prkataan pe....bnyk sgt la weh,klu tls lbh 8 ooo


18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.
-the gift
-business accounting
-CIE accounting
-comprehensive economics guide
-economis john sloman sixth edition
-oxford pure mathematics
-reader's digest
-galaxie


19. 10 lagu yang saya boleh dengar berulang kali.
goodbye my lover -james blunt
you're beautiful-james blunt
every little things you do-westlife
mimpi yang sempurna-peterpan
semua tentang kita-peterpan
we are coming back-acab
you and me-lifehouse
this i promise you-nsync
lost-coldplay
menanti sebuah jawaban-padi

20. 8 perkara yang saya pelajari tahun lalu
-belajar apa itu erti persahabatn yg sebenar drpd sahabat2 revo....thanx 2 all revorian!!
-belajar 10 sbjct SPM...thanx 2 sume yg mengajar
-blajar erti perpisahan yang sementara.....berpisah dgn revorian buat seketika...insyaallah berjumpa lg di kemudian hari
-belajar bertolak ansur.....thanx 2 girl revo yg tlh bnyk menginsafkan diriku ini especially girl sateria n girl 5sc 1
-blajr utk tidak menilai seseorang itu dari luaran
-blajr untuk tidak pentingkan diri sendiri...thanx 2 acab
-bljar utk tidak lagi menghempas barang....thanx 2 farah nabila
-dan lain2 lg.....bnyk oo bnde yg dipelajari thn lpas...x ckp klu nk disenaraikn


20. Mari men'tag' 9 orang lain.
~leesa
~mashi
~fatin afiqa
~shiela
~ain intec
~subaili
~afiq che johari
~kushairi
~ct mashitah

apple

'an apple a day,can keeps the doctor away'

this post is about 'apple'

however,its not about myself

it is about the apple pie that i've made yesterday

it was my first home made apple pie

it's fun to bake it

and the taste was 'OK' la,even not perfect

huhu

wanna try??

come to my house and let's bake together

huhu

finally,here they are!!!!!!!!!!!













































Saturday, December 27, 2008

tag by mashi

aaaaaaaaaaaa
i,ve been tag by mashi

1.What is the relationship of you and him/her?
she is my friend

2.Your 5 impressions towards him/her
-love her bf very much
-love ice skating damn much...ahakz
-hardworking...btl ke mashi???
-caring
-love pink...i think so,coz tgk brng2 die bnyk pink clr


3.The most memorable things he/she had done for you.
she tag me

4.The most memorable things he/she have said to you?
"masuk gear 1 dlu,xkn nk trs gear 5,mltop r engine"
or sumthin like that la
do u rmmbr this mashi?
huhu

5.If he/she become your lover, you will...
she's my friend's gf la...how can i betray my friend
btl x?!

6.If he/she become your enemy, you will...
cool down myself,and be patient,coz,sabar itu sparuh drpd iman

7.If he/she become your lover, he/she has to improve on...
nak ke ko jd my lover?!
huhu

8.If he/she become your enemy, the reason is...
don't know
and hopefully she'll not become my enemy

9.The most desirable thing to do on him/her is?
ice skating
u love ice skating rite?????
huhu

10.The overall impression of him/her is...
erm...a 'good girl' i think so
ahakz...

11.How do you think the people around you will feel about you?
don't know...coz i can't read people mind
unless i am edward cullen

12.The character of you for yourself is?
simple and loyal
did u guys think im that type of person?!

13.On contrary, the character you hate of yourself is?
sometime i'm quite lazy

14.The most ideal person that you wanna be is?
just want to be myself
and want to improve to become a better person
insyaAllah

15.For the people who care about and likes you, say something about them.
i d0 care and like u t0o even s0metimes i didn't sh0w it .(^_~)
(eh...ayt kte same r)

16.10 people to tag:
1.mashi
2.wani kyuem
3.shiela
4.afiq johari
5.leesa
6.sos
7.fauzan intec
8.subaili
9.leesa
10.kushairi

17.Who is no. 2 having a relationship with?
my 'kawan lepak2' at kyuem,she's very cool...n havng relationship with ermm,nk bgtau ke wani???

18.Is no. 3 a male or a female?
female
19.If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
h0m0??n0 way !haha .

20.How about no. 5 and 8?
leesa is taken already
and subaili?! x tau la

21.What is no. 1 studying about?
engineering

22.Is no. 4 single?
don't know la
afiq,plz give me the answer
asap!!!!!!!!

23.Say something about no. 6
dye study kat uniten sekarang...ex pendetanian...a revorian 2...rugby player....
n bla3

Thursday, December 25, 2008

hutang?!

masih dalam percutian
percutian yang sudah hampir ke penghujungnya
tetapi diri ini merasakan satu bebanan yang masih belum dilepaskan
cuba mencari-cari di sekitarku masih tidak ku jumpa
di dalam kotak,di atas meja,di luar dan di semua tempat
masih tidak ku jumpa bebanan tersebut
cuba memikirkan
"apakah aku mempunyai hutang?!'
oooohhhh
memang benar
diriku mempunyai hutang yang terlampau banyak
tetapi hutang-hutang ku itu bukanlah berbentuk wang ringgit yang manusia berlumba-lumba mengejarnya
tetapi,hutang-hutang ku itu bebentuk kerja rumahku yang terlampau banyak
arggggggghhhhhhhhhhhhhhh
setelah banyak masa yang terbuang,akhirnya baru ku sedari hutang-hutang ku itu

'bila patut ku langsaikan hutang-hutang ku itu?!'

persoalan itu kini terngiang-ngiang bermain di fikiranku
perkara ini mengingatkan diriku ini pada zaman persekolahanku
ketika aku di bangku sekolah menengah
banyak juga kerja rumah yang dibekalkan oleh para pendidik di sekolahku
namun begitu,tidak pernah ku lakukan kerja-kerja itu pada awal waktu
kebiasaannya,di penghujung cuti
atau pada waktu PREP malam padi hari terakhir cuti
meminjam dan meniru merupakan amalanku sewaktu di bangku persekolahan
satu perkara yang menyeronokkan
jika diimbau kembali kenangan lalu
malam PREP itulah merupakan antara malam yang paling seronok
ramai saudaraku berjalan ke sana ke mari mencari-cari buku untuk dipinjam
begitu juga diriku ini
bagi yang sudah selesai melangsaikan hutang mereka
malam itu adalah malam yang paling bahagia buat mereka
maka kesenanganlah bagi mereka
huhu
operasi pinjam-meminjam berjalan dengan giatnya
ayat-ayat seperti

"weh,pinjam homework bio hang"


"after hang boleh?'


"weh,lepas hang guna buku __________,mai kat aku plak "


"_________,nak pinjam kertas math hang boleh tak?"



selalu bermain di bibir-bibir anak muda yang digelar revorian
jika di kelasku,nama-nama seperti anam,john,farah,shiela acap kali menjadi pilihan utama untuk diisi di tempat-tempat kosong di atas
hal ini adalah kerana mereka merupakan pelajar-pelajar yang begitu berdedikasi dalam operasi melangsaikan hutang mereka
huhu

waktu yang amat singkat untuk PREP malam itu digunakan sebaik-baiknya untuk melangsaikan hutang yang terlampau banyak
segala kerja yang diberikan untuk jangka masa yang agak lama cuba disiapkan pada waktu yang singkat itu
apabila tepat jam 2230,masing-masing menapak keluar dari kelas
bagi yang perempuan,dewan makan menjadi hala tuju mereka untuk menambah tenaga setelah penat bekerja
bagi yang bergelar lelaki,masjid muadzam menjadi destinasi untuk melangsaikan hutang yang masih belum diselesaikan kepada Ilahi iaitu solat isya'
kadang-kadang ada juga hamba Allah yang bergelar lelaki tidak terus ke destinasi sepatutnya
(diriki ini juga kadang-kadang tidak terkecuali...huhu)
ada yang bertebaran di hadapan dewan makan
sambil menanti di hadapan pintu dan di tepi tingkap
mata dicuci dengan 'mengusha'pelajar-pelajar puteri sehinggalah pintu dibuka
tetapi bukan semua,ada juga yang berbual-bual sesama sendiri
dan ada juga yang terus menapak ke kawasan asrama
jika tiada warden yang meronda.maka selamatlah mereka atau kami....

setelah selesai solat dan 'supper'
masing-masing kembali ke asrama
bagi mereka yang masih lapar
kiosk dan koperasi smsah menjadi sandaran
tidak ketinggalan juga char kuey teow aladdin dan nasi goreng ayam atau lebih dikenali sebagai NGA menjadi rebutan dan idaman pelajar-pelajar
setelah itu,keadaan malam yang serba indah diserikan semula dengan suasana seperti mana di waktu PREP
'bilik study' dan masjid muadzam menjadi destinasi bagi pelajar-pelajar yang hutangnya masih belum selesai
bagi yang sudah selesai,katil menjadi destinasi mereka
dan mimpi menjadi mainan mereka
bagi yang belum selesai,masing-masing berhempas-pulas untuk melangsaikan hutang
kadang-kadang sehingga ke awal pagi untuk melangsaikan hutang
muka-muka ceti dan along yang menanti untuk mengutip hutang,sentiasa bermain di fikiran
maka,bertambah giatlah kerja-kerja melangsaikan hutang dilakukan
bagi mereka yang keadaannya 'tidak mengizinkan'
adik-adik 'junior' menjadi tempat mereka berharap
adik-adik tersebut merupakan harapan bagi mereka melangsaikan hutang mereka yang tertunggak
maka bergeraklah jari jemari adik-adik tersebut memegang pena dan pensel memenuhi dada-dada kertas dan buku yang dahagakan tulisan dan kemarukkan jawapan


apabila tiba hari kemuncaknya
ceti dan along pun tiba ke blok-blok yang berbentuk empat segi yang diberi nama kelas untuk mengutip hutang mereka
bagi yang sudah cukup bekalannya,hutang mereka dilangsaikan pada hari itu juga
bagi yang belum,terimalah akibatnya
tetapi,segala akibat yang diterima bukanlah untuk menjatuhkan seseorang apatah lagi untuk memalukan seseorang itu
semua yang diberikan oleh warga pendidik itu merupakan sesuatu perkara yang amat baik untuk mengajar kita
pengajaran agar kita menjadi manusia yang berguna dan bertanggungjawab

azan subuh sudah berkumandang
sudah tiba masa untuk diriku menyelesaikan hutang ku kepada yang maha esa
dan seterusnya melangsaikan hutang kerja rumahku yang masih tertunggak
mudah-mudahan dapat ku langsaikan sebelum habisnya waktu rehatku ini

kepada warga pendidik,terima kasih atas segala pengorbanan dan jasa anda
kepada revorian,terima kasih atas kenangan yang begitu bermakna yang tidak dapat dicari di mana-mana
kepada warga jenan,terima kasih atas segalanya
kepada semua warga kyuem,bantulah diriku ini untuk meneruskan perjuanganku ini
kepada keluargaku,sahabatku serta semua yang mengenaliku ucapan terima kasih yang tidak terhingga diucapkan

Thursday, December 18, 2008

'the gift'

it's not a gift from somebody to me

or a gift from me to somebody

it's actually about a book by cecelia ahern

which the title is 'the gift'

just bought it

and im still in the middle of it

so,nothing much that i can tell you guys

maybe some pictures can tell you bout the book

here they are

enjoy it!!!!!!!!!!

huhu








Tuesday, December 9, 2008

december 8,2008 - 081208

happy birthday to me

happy birthday to me

happy birthday to asyraf

happy birthday to me...


huhu

at last

im 18!!!!!!!

alhamdulillah..............





'before'







'after'

Friday, December 5, 2008

waiting for the day!!!!!!!!

it's 05 dec 08

2 days to go

waiting for the day

a special and meaningful day in my journey of life

i'm waiting for the day

and hopefully my 4 chambers heart can cooperates with the sweet couple of lungs and all of the organs inside my beloved body to function well on that day,so i still can breath on that day to continue my journey of life

insyaAllah

08 dec 08

here i come!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, November 18, 2008

yus?!



















siapakah orang di atas ini?!
sahabat anda?!
pemain bola?!
penyanyi?!

hahahaha....nama beliau ialah pokyus.....tetapi beliau lebih dikenali sebagai yusri atau yus...hal ini adalah kerana kehandalan dan kehebatan beliau yang amat hebat dan amatlah terserlah.....beliau merupakan sahabat saya.....tambahan pula,beliau merupakan budak kolek....saya amat berbangga mendapat seorang kawan yang datang dari kolek...... dari jauh,ketampanan beliau amatlah terserlah.....seluruh gadis yang melihat beliau pasti terliur......tambahan pula,suara beliau amat merdu dan lunak seperti suara yusri KRU......apabila beliau bermain bola pula,kaki beliau amatlah tangkas dan cekap sepertimana yang dilakukan oleh oleh yusri che' lah....haha.......jadi tidak dapat disangkal lagilah yang beliau lebih dikenali sebagai yusri ataupun yus......oleh itu,saya sarankan gadis-gadis di luar sana,janganlah anda menolak lamaran beliau jika beliau melamar anda,hal ini adalah kerana beliau merupakan seorang lelaki yang amat handal dan amat hebat.....sekian sahaja warkah saya pada kali ini,sekian...terima kasih....byebye.....

Wednesday, October 15, 2008

exam....

15 october 2008
mathematics,accounting,economics,physics...i've done all my a-level 1st sem exam except for speaking test which is this evening,and english which will be held on this friday 17 oct.last paper was yesterday,14 oct(economics,physics).such a relief..however,its not really a relief for me.....it such a nightmare actually. 4 subject,and i don't even finish any single paper.too bad......accounting was the worst one.answered only a few questions..huh..pity on myself..don't know why,hmmm...going to pursue in accounting for my degree,but can't perform in accounting 1st exam.now,just wait and pray for my result,hopefully it will not be too bad(eventhough instinctively i can feel that i will get "U" which is ungraded for my accounting paper)hmmm....stressful!!!!!!!!!!!!!!depress!!!!!!!!!!!don't know what to do....help me!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
to my sponsor,parents,teachers,guarantors,family and everybody,i'm sorry for disappointing all of you.from now,i'll try my best to be the best in my journey of life...insyaAlah..

Sunday, August 3, 2008

a beginning in kyuem

huhu..
it's been a while since my last wrote on this blog. quite busy for several weeks. try to suite myself with new life in kyuem. btw,it's such an interesting beginning. a new life with new environment. begin with a week of induction which was occupied by several interesting activities...huhu... words can't describe how the induction week was, but pictures can give lots of meaning....here they are :P



'back drop by us'




' faces of joy'



'huhu...'



' welcome!!! '



' :P '




' before the batch anniversary '



' simple and steady '




' time for spaghetti !!!!!!!!!! '





' group's stuff '




' me - afiq - faris - fazli '




' samurai night '




' trust and support '




' discussing '




'my group....blue dora '




' parachute '




' egg crash '

Monday, July 14, 2008

a day before 15 july 2008

it's 14 july 2008. a day before 15 july 2008,which is my college's registration day. a new day,new life, new friend and lot of new things. quite excited to wait for the day. for 4 months i'm waiting for the day. and suddenly 15 july 2008 is knocking my door,calling me to start a journey of a new life. i'm still waiting and thinking before opening the door to face 15 july. btw, i'm not feeling well today. fever,flu and cough...huh...pity on myself. preparing all the stuff for tomorrow. packing,checking and filling some forms. deep in my heart,i'm still wondering how will it be in kyuem..whether it's ok or vice versa. hopefully it will be a new life with lot of happiness and joy..insyaallah




"the most important thing to bring"





"class attire..huhu"





"before packing...misearable"





"after packing...i'm ready!!!!!!!!!!!!"




"kyuem,here i come!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Thursday, July 3, 2008

when there's nothing at all.....


"where's everybody?!"



"hello,anybody home?!"



" reflection of myself "

hustle bustle of city?!

today,no hustle bustle of city anymore.

nothing that can i hear except the sound of the air cond. there's no train and no people around.just me,myself and i. around 1042 03 july 2008,i'm there at dang wangi station. planning to go to klcc just to hang out,taking some air from the city and to fill my stomach with different menu.huhu.however, today is really,really and really different.why?!the answer is,today is the journey of myself.going to kl without accompany by anybody,alone.it's because,all of my buddies are with their matrix,college,university,form 6 and whatsoever.huh.it such a journey of sorrow.no one to talk with and no one to laugh with.luckily,there's my black and red dunlop bag(to be filled with several things like newspaper,book or magazine), a sandy beige hp(my bestest stuff) and several ringgit notes(the most important thing,huhu) are with me. those several things are now my friend which always accompany me wherever i go.at first,im thinking of watching a movie,but then,the queue of peoples at the tanjong golden village is too long and make me change my mind.huh.then,just walking around through suria klcc.watching for some new and cool stuffs.just window shopping ok!!!not buying,because i can't afford the price.haha.wait,someday i will.insyaallah..



" ?! "


time is passing by.second to minute and minute to hour.my journey still like that.sorrow,lonely and free.really different from before.without my buddies,my journey become really dim.it's true life is like a wheel.some time we are at the top,at some time we are at the bottom.now,my life is at the bottom part of the wheel.scale of happiness of myself is decreasing.hmm.....




" a sorrowful journey "

it's lunch time!!!!the HCl inside my stomach is waiting for something to be digested.me, myself still walking around to find a pit stop for my tummy.not like before,always have several idea when choosing a place to eat.commonly the usual sentence tht will come from anyone of my buddy during meal time is "tak kisahla,mana-mana pun boleh" miss that sentence very much.huhu.today,i'm searching it on myself.at last,a vietnam's restaurant such seducing me.huhu. i decide to have my lunch there,at 'bon seng' restaurant.suddenly,my mind keep thinking to all of my buddies.what are they doing right now?! did they still remember me or not?!or just ignoring me and enjoying their new life with new buddies?! who knows?!




" where are you guys?! "

pair of my eyes looking around the restaurant,everybody are with their own buddy,but,when i'm looking to the chair in front of me,there's no one there.hmmm....by the way,life must go on.it will not stop till you die.thus, i need to go on with my meal right?! "makan tetap makan" haha.

" an empty plate "

even i finished my meal,doesn't mean i'm really enjoy it.empty plate shown is picturing my empty feeling.a feeling when there's nothing at all.a feeling when all my buddies are not around.a feeling of loneliness.and a feeling of sorrow.



" hmm... "

my journey of returning back home is the same.a lonely journey. usually someone will be with me in my journey back home,but today?!hmm...a 45 minutes journey back home from kl central is really boring.what's left is,me,myself and i.things will not be the same when you guys are not around.no laugh,no joke and nothing can be done like when all of you are around

dear all my friend,wherever you are and whenever it is, hopefully our friendship will not end.

love and miss you guys!!!!!